HĂ€lsa

Som en klump i magen

Jag har konstant en klump i magen som vÀgrar försvinna.

Jag antar att det Àr Ängesten jag kÀnner för denna klump gör sÄ det kÀnns svÄrt att andas riktigt. Jag fÄr inte in luft kÀnns det som sÄ jag fÄr ofta dra efter andan.

NÀr jag ska sova fÄr jag en kortare andhÀmtning och pulsen skenar och det blir verkligen en utmaning att hitta tillbaka till en lugn andning lÄngt ner i magen. Ibland funkar det och dÄ alltid med avslappningsövningar. Ibland fÄr jag göra dessa övningar tre gÄnger i rad innan jag mÀrker skillnad, men huvudsaken Àr ju att det hjÀlper. De gÄnger som det inte hjÀlper fÄr jag en natt med mycket lite sömn. TyvÀrr har det blivit fler sÄna nÀtter Àn bra den sista tiden.

Vid tvĂ„ tillfĂ€llen har jag fĂ„tt panikĂ„ngest och det Ă€r fruktansvĂ€rt obehagligt att kĂ€nna nĂ€r paniken tar över kroppen och logiken försvinner i samma stund. Även fast att jag vet att jag inte dör av detta tillstĂ„nd sĂ„ Ă€r det vĂ€ldigt övertygande och mycket svĂ„rt att lugna sig nĂ€r man till slut kippar efter luft och Ă€r sĂ„ nĂ€ra att ringa 112!

För att komma ur det har jag klivit upp och stÀnkt ansiktet med kallt vatten och sedan stÄtt framför spegeln och tvingat mig att andas lÄngt djupa andetag.

Jag har kÀnslorna pÄ ytan just nu och Àr vÀldigt grÄtmild och tar lÀtt illa vid mig eller grÄter av medlidande för andra (eller av dÄligt samvete), men mÀrker det ocksÄ just pga att jag lÀtt fÄr panikkÀnslor vilket jag aldrig fÄr annars.

HjĂ€rnan har vĂ€l i mĂ„nga Ă„r tryckt undan det hjĂ€rtat vill sĂ€ga och nu verkar det inte gĂ„ lĂ€ngre. Jag behöver stanna upp, slĂ€ppa fram kĂ€nslorna och lyssna pĂ„ mitt hjĂ€rta. ❀

LÀttare sagt Àn gjort nÀr man Àr otrÀnad att lyssna pÄ sig sjÀlv. Mitt försvar har nog alltid varit att jag kunnat tryckt undan kÀnslor, ibland av ren överlevnad, men till slut kanske av en vana. Utmaningen nu blir att lÀra mig lyssna och inte ljuga för vad jag kÀnner.

Jag behöver ju ocksÄ fÄ sova. Sömnen Àr första steget till att fÄ ork att kunna mÄ bÀttre sÄ i morgon ska jag trÀffa en lÀkare för att fÄ nÄgot utskrivet sÄ jag kan slappna av och sova.

Ett steg i taget…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s