Familj · Hälsa

Obearbetat som kommer till ytan

Sorgen efter mamma gör sig påmind både dagtid, men även i drömmar. Det är inte bara en sorg för att hon är borta, utan också en sorg över hur hennes sista år blev.

Hon led under 15 år till och från av depressioner och de sista åren allt mer än innan. Hon var, som jag, en högkänslig människa som så lätt (för lätt?) kunde ta in andras känslor, både djur och människors och mådde så dåligt av att andra inte mådde bra. Jag kunde se på henne hur hon blev deprimerad under de gånger som något hänt och hon stängde sig inne i sina känslor, säkert mycket för att pappa inte kunde stötta henne som hon hade behövt.

Han gjorde väl så gott han kunde efter sin förmåga och med sina förutsättningar, men det var inte en sund miljö för mamma och det var nog vad som åt upp hennes livsglöd till slut.

Hon gav liksom upp viljan att leva till slut, efter så många motgångar, bråk, svek och att inte få någon förståelse av pappa. Hon ville något annat med sitt liv och dessa sista år kämpade hon för att de skulle sälja gården och göra något medan det fanns ork, men pappa lyssnade inte och insåg nog inte hur viktigt det var för henne.

Hon pratade om att resa, hon ville till Cypern eller Spanien, men det blev bara drömmar.

Jag sörjer detta och att jag inte kunde göra något åt det och jag tycker så synd om henne och hur det blev. Mamma var egentligen en levnadsglad och mycket social människa som tyckte om att ha människor omkring sig och sjöng och skrattade ofta den tiden som hin mådde bra.

Såklart hade hon brister och gjorde misstag i sitt liv, men jag kan ändå inte se att hennes sista år blev så bra det kunde ha blivit och det gnager i mig och i mitt hjärta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s